"קָטֹנְתִּי מִכֹּל הַחֲסָדִים" • מאמר מהרב יוסף גערליצקי
"קָטֹנְתִּי מִכֹּל הַחֲסָדִים"
מאת הרב יוסף ש. גערליצקי
שליח הרבי ורב מרכז תל-אביב
_____
בפרשה אותה נקרא בשבת, מספרת לנו התורה על המפגש בין האחים יעקב ועשיו שלקראתה מתפלל יעקב אבינו ומבקש מהקב"ה שיציל אותו מיד אחיו. בתפילתו אומר יעקב: "קָטֹנְתִּי מִכֹּל הַחֲסָדִים וּמִכָּל הָאֱמֶת אֲשֶׁר עָשִׂיתָ אֶת עַבְדֶּךָ, כִּי בְמַקְלִי עָבַרְתִּי אֶת הַיַּרְדֵּן הַזֶּה וְעַתָּה הָיִיתִי לִשְׁנֵי מַחֲנוֹת. הַצִּילֵנִי נָא מִיַּד אָחִי מִיַּד עֵשָׂו, כִּי יָרֵא אָנֹכִי אֹתוֹ פֶּן יָבוֹא וְהִכַּנִי אֵם עַל בָּנִים."
במענה על השאלה המתעוררת מדוע דואג יעקב מהמפגש עם אחיו, הרי הקב"ה הבטיח לו שיהיה עמו וישמרנו, מסביר רש"י שיעקב חשש ש"נתמעטו זכויותיי על-ידי החסדים והאמת שעשית עמי. לכך אני ירא, שמא משהבטחתני – נתלכלכתי בחטא, ויגרום לי להימסר ביד עשיו".
אך עדיין מתעוררת השאלה, הרי יעקב אבינו מכיר את מצבו הרוחני ויודע שהוא לא חטא ומדוע הוא חושש?
אפשר היה להסביר את חששו של יעקב ש"נתמעטו זכויותיי על-ידי החסדים שעשית עמי", (הניסים שעשה עמו הקב"ה המעיטו את זכויותיו ועל כן אין לו מספיק זכויות לנס נוסף), מדוע מוסיף רש"י את החשש של יעקב "נתלכלכתי בחטא"? איך ניתן לומר שיעקב חשש שהוא חטא ושכתוצאה מכך הוא יימסר ביד עשיו על אף הבטחתו של הקב"ה?!
הרבי מסביר שהמושג 'חטא' יכול להיות בכמה אופנים. אופן של חטא כפשוטו ח"ו, שבוודאי לא שייך לומר על יעקב אבינו. קיים גם אופן גבוה יותר, מצב של 'חטא' כתוצאה מעמידה במקום בעבודת ה'. צדיקים נמצאים כל הזמן בתנועה של עלייה מחיל אל חיל. ישנו רגע שבו הצדיק מסיים את עבודתו בדרגה אחת והוא עדיין לא הגיע לדרגה הגבוהה יותר. בשלב זה הוא נמצא במצב של ירידה.
יעקב אבינו היה בדרכו מחרן לארץ-ישראל, תהליך של עלייה מדרגה לדרגה, עלייה מדרגת חוץ-לארץ לדרגה עליונה יותר של ארץ-ישראל. כאשר יעקב מתקרב למפגש עם עשיו, הוא נמצא במצב של מעבר בין הדרגות ("קטונתי"), ומכאן נובע החשש שלו. כרגע הוא עדיין לא הגיע לדרגה העליונה המצופה ממנו, המצב בו הוא שרוי עכשיו יכול להיחשב לו כ'חטא' מה שעלול לגרום שיימסר ביד עשיו.
ועל כך מתפלל יעקב ומבקש: "הצילני-נא מיד אחי, מיד עשיו". כאשר הוא מקבל את ההבטחה מהקב"ה "וְהִנֵּה אָנֹכִי עִמָּךְ וּשְׁמַרְתִּיךָ בְּכֹל אֲשֶׁר תֵּלֵךְ וַהֲשִׁבֹתִיךָ אֶל הָאֲדָמָה הַזֹּאת כִּי לֹא אֶעֱזָבְךָ עַד אֲשֶׁר אִם עָשִׂיתִי אֵת אֲשֶׁר דִּבַּרְתִּי לָךְ" נמצא יעקב במצב של עליה אחר עליה, אך עכשיו הוא במצב של 'קטונתי' וירידה, ולכן הוא חושש ומרגיש שהוא נזקק לשמירה גדולה.
בשבוע הבא נציין את יום י"ט כסלו – חג הגאולה של אדמו"ר הזקן, בעל התניא ממאסרו על רקע הפצת החסידות. במאמר חסידות אותו אומר אדמו"ר הזקן כאשר הוא יוצא ממאסרו על הפסוק "קָטֹנְתִּי מִכֹּל הַחֲסָדִים", מסביר אדמו"ר הזקן שהפירוש 'חטא' הוא מלשון חיסרון (כמו שנאמר: "והיינו אני ושלמה בני חטאים", במובן של חיסרון). כלומר, לנוכח ההתגלות הגדולה וריבוי החסדים של הקב"ה, מרגיש האדם שמצבו הרוחני אינו שלם ועל כן "נדמה בעיניו שחטא".
זו משמעות ההרגשה שהייתה אצל יעקב: דווקא בגלל ריבוי החסדים שעשה עמו הקב"ה, עליו לעבוד את ה' ביתר שאת ויתר עוז, ועקב היותו בדרך, חש יעקב שהוא במצב של חיסרון וזקוק לשמירה מיוחדת ועל כך הוא נושא תפילה לקב"ה.